Πονάει η κοιλιά του παιδιού, πρέπει να ανησυχούν πάντα οι γονείς;

Πονάει η κοιλιά του παιδιού, πρέπει να ανησυχούν πάντα οι γονείς;

paidi laios paidiatros nea smirni


 

Το κοιλιακό άλγος (πόνος στην κοιλιά) είναι πολύ συχνό στα παιδιά .  Τα αίτια είναι ποικίλα. Ενδέχεται να είναι ένδειξη λοίμωξης, δυσκοιλιότητας ή κάποιας απειλητικής για την ζωή κατάστασης όπως είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα. Η συχνότητα της κάθε νόσου που προκαλεί αυτόν τον πόνο αλλάζει στην νεογνική, βρεφική, παιδική ή εφηβική ηλικία.


 

Πονούν τα παιδιά τόσο συχνά στην κοιλιά;

«Το αίσθημα πόνου ενδέχεται να μην συσχετίζεται με κάποιο ιατρικό πρόβλημα και μπορεί απλά το παιδί να εκφράζει αισθήματα στρες ή άγχους, κάτι που συμβαίνει στα ψυχογενή κοιλιακά άλγη. Στα μικρά παιδιά παρατηρείται συχνά ότι όταν ρωτηθούν τι τους ενοχλεί να δείχνουν την κοιλιά τους γιατί είναι μια μεγάλη και πρόσφορη για αυτά επιφάνεια προσβάσιμη από τα χεράκια τους. Συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις εντοπίζουν τον πόνο γύρω από τον ομφαλό. Η αληθινή εστία μπορεί να εντοπίζεται σε οποιαδήποτε όργανο εντός ή εκτός της κοιλιακής χώρας».


 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του πόνου στην κοιλιά;

«Δεν υπάρχει απόλυτη ομοιομορφία στα χαρακτηριστικά. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς (να ξεκινά δηλαδή απότομα) ή χρόνιος (να είναι δηλαδή παρόν για χρονικό διάστημα εβδομάδων ή μηνών). Ενδέχεται να είναι αιφνίδιος και συσφιγκτικός, σύντομης διάρκειας και μεγάλης έντασης, βύθιος ή κωλικοειδής, ο οποίος εισβάλει βαθμιαία φτάνει σε ένα ανώτερο σημείο και μετά υποχωρεί. Η εντόπιση του πόνου και η τυχόν αντανάκλαση του μας δίνουν στοιχεία για να εντοπίσουμε το αίτιο».


 

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον παιδίατρο μου;

Θα πρέπει να εμπιστεύεστε το ένστικτο σας ως γονείς και να μην φοβάστε να αναζητάτε ιατρική βοήθεια ακόμη και για κάτι το οποίο ένα τρίτο άτομο θα το θεωρούσε απλό. Παρότι σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να μην βρεθεί το αίτιο ή να μην είναι κάτι σοβαρό, υπάρχουν περιπτώσεις που ο πόνος οφείλεται σε μια απειλητική για την ζωή του παιδιού κατάσταση για την οποία απαιτείται άμεσος ιατρικός έλεγχος.


 

Μπορώ να βοηθήσω τον παιδίατρο μου;  kalos paidiatros nea smirni

«Είναι σημαντικό για τους γονείς όπως αναφέρθηκε ανωτέρω να γνωρίζουν και να μπορούν να αναπαράγουν ‘πως ακριβώς μπορεί να πονάει το παιδί’. Μπορείτε να σημειώσετε οτιδήποτε καλυτερεύει ή επιδεινώνει την ενόχληση του παιδιού, τυχόν ύπαρξη πυρετού, την διάρκεια και άλλα συμπτώματα σε χρονική συσχέτιση με την εκδήλωση του πόνου όπως εμετοί, διάρροιες κτλ και να δημιουργήσετε ένα μικρό ημερολόγιο που θα το προσκομίσετε στον παιδίατρο σας».


 

Πότε χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις;

«Ο παιδίατρος σας με την συνεκτίμηση του ιστορικού και της ενδελεχούς κλινικής εξέτασης ενδέχεται αν υπάρχουν σημεία και συμπτώματα όπως τα παρακάτω  να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις: πυρετός, απώλεια  βάρους, αφυδάτωση από εμετούς και διάρροιες, παρουσία αίματος στα κόπρανα, μειωμένη ανάπτυξη καθώς και οποιοδήποτε σπάνιο κλινικό σημείο ή σύμπτωμα μιας κοινής νόσου όπως πχ ένα άτυπο εξάνθημα».


 

Τι εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν;

«Αιμοληψία για γενική αίματος και βιοχημικό έλεγχο γενικό ή εξειδικευμένο, Υπερηχογράφημα, Έλεγχος ούρων  κτλ.»


 

laios paidiatros nea smirniΥπάρχει κάτι νεότερο στην διαχείριση του παιδιού με πόνο στην κοιλιά;

«Όσον αφορά τον παρακλινικό έλεγχο (τις περαιτέρω εξετάσεις που ζητά ο γιατρός) η χρήση μηχανημάτων υπερηχοτομογραφίας τελευταίας γενιάς από έναν έμπειρο ιατρό σε συνδυασμό με υψίσυχνες κεφαλές υπερήχων  μπορούν να οδηγήσουν στην διάγνωση μιας οξείας σκωληκοειδίτιδας σε ποσοστό εως και 95% . Με την διάδοση των point of care διαγνωστικών συστημάτων διευκολύνεται ο παιδίατρος στην τελική του διάγνωση και δεν χάνεται πολύτιμος χρόνος. Τέτοια συστήματα είναι το στικ ούρων (που προσομοιάζει το αποτέλεσμα μιας γενικής ούρων), το kit  ποσοτικής ή η ποιοτικής μέτρησης της CRP  (που είναι μια πρωτεΐνη που αυξάνεται και σε λοιμώξεις), το kit μέτρησης σακχάρου στο αίμα (σε υποψία σακχαρώδους διαβήτη), το τεστ μέτρησης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα (για την ανίχνευση αιμορραγιών), το τεστ μέτρησης καλπροτεκτίνης στα κόπρανα (βρίσκεται συχνά αυξημένο σε χρόνια νοσήματα του εντέρου) κτλ. Όλα αυτά τα τεστ λειτουργούν με παρόμοιο μηχανισμό με ένα τεστ εγκυμοσύνης και θεωρούνται αρκετά αξιόπιστα, δεν αντικαθιστούν όμως τις εργαστηριακές αναλύσεις».


 

Πως μπορώ να ανακουφίσω τον πόνο του παιδιού;

«Ακολουθήστε τις οδηγίες του παιδίατρου σας. Μην απορήσετε αν ο παιδίατρος σας συστήσει να εξετάσει το παιδί πρώτα πριν δώσει κάποιο παυσίπονο για να μην καλυφθεί ο πόνος και η εντόπιση  του και έτσι ξεφύγει από την διάγνωση μια σοβαρή ασθένεια. Στις περιπτώσεις που πράγματι υπάρχει  ψυχογενές κοιλιακό άλγος βοηθάει η ήρεμη επικοινωνία και ο καθησυχασμός του παιδιού. Μπορείτε να το βάλετε να ξαπλώσει και να τρίψετε λίγο την κοιλιά του. Σημαντικό ρόλο παίζει και η απόσπαση της προσοχής του. Πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεχής εκδήλωση ενδιαφέροντος, όχι μόνο όταν παραπονιέται το παιδί ότι πονάει, γιατί ακόμα και το νήπιο αυτό το αντιλαμβάνεται και το εκμεταλλεύεται προς όφελος του».